Heb je wel eens op een etiket gekeken en het woord "polyolen" gezien onder het kopje koolhydraten? In 2025 kiezen steeds meer mensen bewust voor producten zonder toegevoegde suiker, en komen polyolen als natuurlijke suikervervangers steeds vaker in beeld. Maar wat zijn het eigenlijk? En zijn ze veilig?

Wat zijn polyolen?

Polyolen zijn natuurlijke suikervervangers die ook wel bekendstaan als suikeralcoholen. Geen zorgen: er zit géén alcohol in. De naam verwijst naar een chemische structuur, niet naar een alcoholische werking. Polyolen smaken zoet zoals suiker, maar bevatten aanzienlijk minder calorieën. Je vindt ze onder andere in bessen, fruit én in veel dieetproducten van FormaFast.

In 2025 worden polyolen veel gebruikt in producten zoals dieetrepen, shakes, yoghurt en suikervrije frisdrank. Ze zijn ideaal als je tijdens een dieet iets zoets wilt, zonder de nadelen van geraffineerde suiker.

Infographic voordelen van polyolen

Hoe werken polyolen in je lichaam?

Polyolen worden slechts gedeeltelijk opgenomen in de dunne darm. Het restant verlaat het lichaam via de ontlasting. Hierdoor leveren ze aanzienlijk minder calorieën dan suiker én hebben ze nauwelijks invloed op je bloedsuikerspiegel. Daarom worden ze ook niet meegerekend bij het berekenen van netto koolhydraten binnen het FormaFast dieet.

Wat zijn netto koolhydraten?

Netto koolhydraten zijn de koolhydraten die daadwerkelijk invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Bij het FormaFast dieet tel je daarom alleen deze netto koolhydraten. De koolhydraten afkomstig uit polyolen worden dus niet meegeteld.

Op het etiket van veel FormaFast producten zie je bij ‘koolhydraten’ ook een apart aantal polyolen vermeld. Je trekt deze simpelweg af van het totaal om het juiste aantal netto koolhydraten te berekenen.

Voorbeeld: netto koolhydraten berekenen

De pinda mueslireep deluxe is hier een goed voorbeeld van. Deze reep bevat per portie 23 gram koolhydraten, waarvan 4,9 gram polyolen. De netto koolhydraten zijn dan 18,1 gram. Zo kun je tijdens je dieet verantwoord genieten van iets lekkers!

netto koolhydraten mueslireep

netto koolhydraten berekenen

Zijn polyolen veilig om te gebruiken?

Ja, polyolen zijn in 2025 volledig veilig verklaard door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De enige kanttekening: bij overmatig gebruik kunnen ze een laxerende werking hebben. Gelukkig zijn er Europese richtlijnen die bepalen hoeveel mag worden toegevoegd aan voedingsmiddelen. Daardoor krijg je nooit meer binnen dan verantwoord is.

Ook het Voedingscentrum bevestigt dat producten met polyolen een uitstekende vervanger zijn voor suikerhoudende snacks – zeker als je wilt letten op je calorie-inname of bloedsuiker.

Welke producten bevatten polyolen?

Polyolen worden vaak gebruikt in dieetproducten voor extra smaak en zoetheid zonder extra calorieën. Bij FormaFast vind je ze onder andere in:

Heb je vragen over polyolen of wil je weten welke producten het beste passen binnen jouw dieet? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice of start direct een chat. In 2025 helpen we je graag met bewuste keuzes maken!